logologo_small

Smernica Rady UčPS č. 01/2012 o schválení statusu EDITOR portálu UčPS

streda, 11.04.2012|Posledná aktualizácia 19.10.2019 15:16
Autor: Rada UčPS, Spracoval: UčPS tím

Rada UčPS na svojom zasadnutí dňa 09.03.2012 v súlade s čl. XIII bod 4 Stanov občianskeho združenia Učená právnická spoločnosť prijala Smernicu č. 01/2012 o schválení statusu "editor" portálu UčPS

SMERNICA UČENEJ PRÁVNICKEJ SPOLOČNOSTI
číslo 01/2012
zo dňa 09.03.2012

o schválení statusu "EDITOR" portálu UčPS 

Čl. I. Editor - študent, resp. absolvent s maximálne 2-ročnou praxou

  1. Tento článok smernice upravuje obsadzovanie pozície „editor“ portálu UčPS pre nasledovné kategórie osôb (ďalej ako „uchádzač“):
    1. študent vysokej školy
    2. absolvent vysokej školy - vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa
    3. absolvent vysokej školy - vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
  2. Za študenta vysokej školy podľa ods. 1 písm. a) sa považuje osoba, ktorá študuje v prvom až treťom ročníku na verejnej, štátnej alebo súkromnej vysokej škole.
  3. Za absolventa podľa ods. 1 písm. b) sa považuje osoba, ktorá má ukončené prvostupňové vysokoškolské štúdium (Bc.) a súčasne študuje v rámci magisterského štúdia.
  4. Za absolventa podľa ods. 1 písm. c) sa považuje osoba, ktorá má ukončené druhostupňové vysokoškolské štúdium (Mgr.) a súčasne jej odborná prax po ukončení druhostupňového vysokoškolského štúdia nepresahuje dva roky.
  5. Ak osoba spĺňajúca ktorúkoľvek kvalifikačnú požiadavku podľa ods. 1 prejaví vo vzťahu k niektorému členovi Rady UčPS záujem stať sa editorom portálu, Rada UčPS určí osobu, pod gesciou ktorej prebehne prijímanie uchádzača za editora portálu UčPS a súčasne osobu, ktorá bude dohliadať na pracovné výstupy uchádzača, ak bude prijatý za editora portálu UčPS (ďalej ako „gestor“). Gestorom uchádzača podľa tohto odseku je spravidla člen Rady UčPS, ale Rada UčPS môže ako gestora určiť aj iného člena občianskeho združenia, ak s tým tento súhlasí. 
  6. Gestor uskutoční s uchádzačom osobné stretnutie, oboznámi ho s činnosťou občianskeho združenia a základnými črtami/funkciami portálu www.ucps.sk. Ak uchádzač prejavuje naďalej záujem zastávať funkciu editora portálu, gestor mu určí aspoň tri odborné témy, ktoré uchádzač spracuje. Takto spracované témy uchádzača sa spravidla neumiestňujú na portál UčPS (okrem prípadov, keď majú mimoriadnu odbornú hodnotu), ale slúžia ako nástroj na overenie odborných predpokladov uchádzača stať sa editorom portálu UčPS. Gestor určí uchádzačovi časový úsek, počas ktorého mu predloží spracované témy vo vopred určenom rozsahu. 
  7. Gestor po preštudovaní odovzdaných tém poskytne Rade UčPS vyjadrenie k tomu, či odporúča, aby bol uchádzač prijatý za editora portálu UčPS, a to aj s krátkym hodnotením osoby uchádzača. V rámci tohto hodnotenia sa gestor vyjadrí najmä k odbornému zvládnutiu spracovaných tém, ako aj k osobnostným predpokladom uchádzača stať sa editorom portálu.
  8. Na základe vyjadrenia gestora, Rada UčPS rozhodne o tom, či bude uchádzačovi priznaný status editora portálu UčPS (ďalej ako „editor“) a ak áno, rozhodne tiež o nasledovných podmienkach:
    1. časový úsek, na ktorý sa mu tento status priznáva,
    2. honorovanie editora,
    3. témy, na ktoré sa prijatý editor bude v rámci svojej činnosti na portáli zameriavať,
    4. osobu, ktorá bude dozorovať kvalitatívnu (odbornú) stránku výstupov editora na portáli UčPS (supervízor) a časový úsek, počas ktorého sa tak bude diať.
  9. Podľa čl. I ods. 8 písm. a), Rada UčPS v rozhodnutí určí najmä to, či sa osoba prijíma za editora na dobu určitú alebo na dobu neurčitú. Ak sa osoba prijíma na dobu určitú, Rada UčPS určí trvanie statusu editora – spravidla však v trvaní 6 mesiacov odo dňa vydania rozhodnutia Rady UčPS.
  10. Podľa čl. I. ods. 8 písm. b), Rada UčPS v rozhodnutí určí najmä to, či editorovi bude za výkon funkcie prináležať peňažná odmena a ak áno, v akej výške. Ak sa osobe status editora priznáva na dobu určitú – spravidla na 6 mesiacov (viď vyššie) – na toto obdobie osobe spravidla neprináleží odmena za výkon funkcie. Ak Rada UčPS rozhodne o tom, že editorovi bude odmena prináležať, táto je spravidla vo výške 50,- Eur/mesiac (slovom: päťdesiat eur/mesiac), pričom Rada UčPS má právo vo výnimočných prípadoch túto sumu primerane upraviť.
  11. Podľa čl. I. ods. 8 písm. c), Rada UčPS v rozhodnutí určí najmä to, na ktoré témy, právne odvetvia, kategórie a pod. sa bude editor v rámci svojej editorskej činnosti zameriavať. Rada UčPS pritom dbá v rámci rozhodovania o tomto bode na to, aby v rámci činností editorov nevznikala duplicita a súčasne aby určené témy a činnosti – ak je to možné – vychádzali zo skúseností a špecializácie editora.
  12. Podľa čl. I. ods. 8 písm. d), Rada UčPS v rozhodnutí určí osobu, ktorá bude verifikovať odbornú stránku výstupov editora. Takto určená osoba pritom nemá právo zasahovať do názorov editora, formy a rozsahu ich prezentovania, ale svoju dozornú činnosť zameriava len na odbornú stránku príspevku. Supervízor je povinný zdržať sa akéhokoľvek konania, ktoré by išlo nad rámec odbornej stránky príspevku. Zakazuje sa mu najmä žiadať od editora, aby prezentoval iné názory ako tie, ktoré v príspevku uvádza, ďalej aby v príspevku prezentoval názory supervízora, ďalej supervízor nemôže editora žiadať o odstránenie takých informácii z príspevku, s ktorými subjektívne nesúhlasí, avšak sú v súlade s odbornými štandardmi a pod. Ak sa editor domnieva, že supervízor prekračuje rozsah svojich právomocí, má právo na túto skutočnosť kedykoľvek upozorniť Radu UčPS. Supervízora Rada UčPS spravidla určuje na časový úsek, ktorý Rada UčPS určuje podľa čl. I ods. 8 písm. a), ale nie je vylúčené, aby ho určila aj na dlhšiu dobu.
  13. Ak Rada UčPS po uplynutí doby podľa ods. 8 písm. a) nerozhodne o tom, že status editora zaniká, status editora sa automaticky transformuje na editora na dobu neurčitú.
  14. Editorovi portálu UčPS môže Rada UčPS editorské práva kedykoľvek odňať aj bez predchádzajúceho upozornenia, a to najmä v prípade, ak svojím konaním porušuje dobré mravy, profesionálnu etiku, stanovy občianskeho združenia, editorské princípy portálu a/alebo všeobecne záväzné právne predpisy. V takom prípade zaniká editorovi nárok aj na budúce peňažné odmeny, ktoré by editorovi patrili, keby k odňatiu editorských práv nedošlo. Zánik statusu editora nemá vplyv na riadne finančné vyrovnanie tých peňažných nárokov, ktoré editorovi patria za pracovné úlohy vykonané pred odňatím editorských práv.
  15. Vo výnimočných prípadoch môže Rada UčPS sama osloviť osoby podľa ods. 1 tohto článku s ponukou o spoluprácu. Na spoluprácu s takýmto editorom sa primerane vzťahujú ustanovenia čl. I tejto smernice. 

Čl. II. Editor - odborník s praxou minimálne 2 roky

  1. Tento článok smernice upravuje obsadzovanie pozície „editor“ portálu UčPS pre nasledovné kategórie osôb (ďalej ako „uchádzač“):
    1. osoba, ktorá má ukončené druhostupňové vysokoškolské vzdelania a kontinuálnu odbornú prax dlhšiu ako dva roky
    2. osoba, ktorá má ukončené tretí stupeň vysokoškolského štúdia (PhD.)
  2. Ak vo vzťahu k členovi Rady UčPS prejaví záujem o editorské práva osoba podľa čl. II ods. 1, Rada UčPS rozhodne o jej prijatí za editora portálu www.ucps.sk.
    V rozhodnutí Rada stanoví:
    1. časový úsek, na ktorý sa osobe priznávajú editorské práv 
    2. honorovanie editora,
    3. témy, na ktoré sa prijatý editor bude v rámci svojej činnosti na portáli zameriavať.
  3. Na obsahovú náplň jednotlivých náležitostí rozhodnutia podľa čl. II ods. 2 tejto smernice sa primerane vzťahujú príslušné ustanovenia čl. I smernice.
  4. Rada UčPS v prípade osôb, ktoré spĺňajú podmienky podľa čl. II ods. 1 smernice neurčuje konkrétneho gestora, ale príspevky takéhoto editora sú priebežne monitorované subjektom, ktorý túto činnosť vykonáva vo vzťahu k celému portálu UčPS (najmä šéfredaktorom alebo inou poverenou osobou). Ak žiadna osoba takouto činnosťou poverená nebola, príspevky monitoruje Rada UčPS. Pre monitoring podľa tohto ustanovenia primerane platia princípy podľa čl. I ods. 12 tejto smernice. 
  5. Ak Rada UčPS po uplynutí doby podľa ods. 2 písm. a) nerozhodne o tom, že status editora zaniká, status editora sa automaticky transformuje na editora na dobu neurčitú. 
  6. Editorovi portálu UčPS môže Rada UčPS editorské práva kedykoľvek odňať aj bez predchádzajúceho upozornenia, a to najmä v prípade, ak svojím konaním porušuje dobré mravy, profesionálnu etiku, stanovy občianskeho združenia, editorské princípy portálu a/alebo všeobecne záväzné právne predpisy. V takom prípade zaniká editorovi nárok aj na budúce peňažné odmeny, ktoré by editorovi patrili, keby k odňatiu editorských práv nedošlo. Zánik statusu editora nemá vplyv na riadne finančné vyrovnanie tých peňažných nárokov, ktoré editorovi patria za pracovné úlohy vykonané pred odňatím editorských práv 
  7. Vo výnimočných prípadoch môže Rada UčPS sama osloviť osoby podľa ods. 1 tohto článku s ponukou o spoluprácu. Na spoluprácu s takýmto editorom sa primerane vzťahujú ustanovenia čl. I tejto smernice. 
  8. Rada UčPS môže skôr ako rozhodne o priznaní statusu editora osobe podľa čl. II ods. 1 rozhodnúť o tom, že takáto osoba spracuje určené témy na overenie jej odborných predpokladov na zastávanie funkcie editora portálu UčPS. Na tento postup sa primerane vzťahuje ustanovenie čl. I ods. 5 tejto smernice. 

Čl. III. Editor - expert

  1. Tento článok smernice upravuje obsadzovanie pozície „editor“ portálu UčPS pre nasledovné kategórie osôb (ďalej ako „uchádzač“):
    1. osoba, ktorá je docentom alebo profesorom vo vednom odbore právo alebo príbuznom
    2. osoba, ktorá je významným odborníkom praxe.
  2. Ak vo vzťahu k členovi Rady UčPS prejaví záujem o editorské práva osoba podľa čl. III ods. 1, Rada UčPS rozhodne o jej prijatí za editora portálu www.ucps.sk.
    V rozhodnutí Rada stanoví:
    1. časový úsek, na ktorý sa osobe priznávajú editorské práva
    2. honorovanie editora.
  3. Na obsahovú náplň jednotlivých náležitostí rozhodnutia podľa čl. III ods. 2 tejto smernice sa primerane vzťahujú príslušné ustanovenia čl. I smernice.
  4. Rada UčPS v prípade osôb, ktoré spĺňajú podmienky podľa čl. III ods. 1 tejto smernice neurčuje konkrétneho gestora, ale príspevky takéhoto editora sú priebežne monitorované subjektom, ktorý túto činnosť vykonáva vo vzťahu k celému portálu UčPS (najmä šéfredaktorom alebo inou poverenou osobou). Ak žiadna osoba takouto činnosťou poverená nebola, príspevky monitoruje Rada UčPS. Pre monitoring podľa tohto ustanovenia primerane platia princípy podľa čl. I ods. 9 tejto smernice.
  5. Ak Rada UčPS po uplynutí doby podľa ods. 2 písm. a) nerozhodne o tom, že status editora zaniká, status editora sa automaticky transformuje na editora na dobu neurčitú.
  6. Editorovi portálu UčPS môže Rada UčPS editorské práva kedykoľvek odňať aj bez predchádzajúceho upozornenia, a to najmä v prípade, ak svojím konaním porušuje dobré mravy, profesionálnu etiku, stanovy občianskeho združenia, editorské princípy portálu a/alebo všeobecne záväzné právne predpisy. V takom prípade zaniká editorovi nárok aj na budúce peňažné odmeny, ktoré by editorovi patrili, keby k odňatiu editorských práv nedošlo. Zánik statusu editora nemá vplyv na riadne finančné vyrovnanie tých peňažných nárokov, ktoré editorovi patria za pracovné úlohy vykonané pred odňatím editorských práv.
  7. Vo výnimočných prípadoch môže Rada UčPS sama osloviť osoby podľa ods. 1 tohto článku s ponukou o spoluprácu. Na spoluprácu s takýmto editorom sa primerane vzťahujú ustanovenia čl. I tejto smernice.

Čl. IV. Spoločné ustanovenia

  1. Rada UčPS dbá o to, aby komunikácia medzi ňou a editormi bola v súlade s dobrými mravmi, mala motivujúci charakter a nezasahovala do vecnej podstaty autorskej činnosti.
  2. Rada UčPS vyberá gestorov a osoby uskutočňujúce monitoring podľa tejto smernice tak, aby neboli narušené základné princípy korektnej odbornej spolupráce, najmä aby nevznikal konflikt záujmov medzi uchádzačom (neskôr editorom) a gestorom, príp. osobou uskutočňujúcou monitoring alebo Radou UčPS.
  3. Ak ktorýkoľvek člen občianskeho združenia alebo iná osoba upozorní na pretrvávajúcu nevhodnosť alebo vecnú nesprávnosť príspevkov niektorého editora, Rada UčPS požiada tohto editora o vyjadrenie. Ak to povaha veci pripúšťa, Rada UčPS uskutoční s týmto editorom osobné stretnutie za účelom objasnenia veci.
  4. Napriek tomu, že editorské práva môžu byť podľa tejto smernice odňaté osobe kedykoľvek, a to aj bez predchádzajúceho upozornenia, Rada UčPS sa pokúsi vždy – pred odňatím editorských práv – požiadať editora o jeho vyjadrenie k veci a určí lehotu, v ktorej by mal editor Rade UčPS poskytnúť toto vyjadrenie.
  5. Orgány UčPS – najmä Rada UčPS – dôsledne dbajú to, aby status editora nezanikol osobe len z dôvodu subjektívneho nestotožnenia sa s obsahom príspevku, jeho kritickosti a pod. Rada UčPS je garantom nezávislosti a nestrannosti jednotlivých príspevkov a autorom poskytuje v plnom rozsahu ochranu pred svojvoľným zásahom do ich príspevkov a autorskej činnosti.
  6. Táto smernica neupravuje podrobnosti pracovnoprávneho charakteru spolupráce medzi občianskym združením UčPS a editorom portálu UčPS
  7. Táto smernica neupravuje technickú stránku výkonu funkcie editora (vkladanie príspevkov na portál a pod.).
  8. Štatutár občianskeho združenie vedie zoznam editorov, do ktorého sa zaznamenávajú rozhodnutia Rady UčPS o pôsobení daných editorov v rámci portálu UčPS. Tento zoznam obsahuje najmä meno a priezvisko editora, dátum vzniku a zániku funkcie editora (trvanie), honorovanie editora a jeho vysporiadanie zo strany UčPS, tematickú špecializáciu editora a meno a priezvisko gestora (ak bol určený). V príslušnom zozname sa ďalej evidujú prípadné pripomienky verejnosti k príspevkom editora a tiež to, ako sa s nimi vysporiadal príslušný orgán UčPS, ak si pripomienky verejnosti vyžiadali jej zásah.
  9. Štatutár občianskeho združenia zodpovedá za to, že do zoznamu podľa čl. IV ods. 8 sa každé tri mesiace zaznamená publikačná činnosť editora za príslušné obdobie a ak to pripúšťa povaha veci, aj čítanosť daných príspevkov.
  10. Ak o to požiada Rada UčPS, štatutár jej na určené zasadnutie predloží aktuálny zoznam vedený podľa čl. IV bod 8 tejto smernice.
  11. Táto smernica bola schválená na zasadnutí Rady UčPS dňa 09.03.2012 a stáva sa účinnou odo dňa jej schválenia, t. j. od 09.03.2012. 
Rada UčPS, Spracoval: UčPS tím
Mohlo by vás zaujímať

Verejná výzva UčPS za poškodených, za bezpečnejšie a slušnejšie Slovensko

11.2.2024

Konferencia ŠPORT A SPOLOČNOSŤ - 6. Blok - Šport a legislatíva

8.11.2023

Konferencia ŠPORT A SPOLOČNOSŤ - 1. Blok - Šport očami politikov

2.10.2023

PROGRAM konferencie Šport a právo 2022

12.10.2022

Fotogaléria z konferencie Šport a médiá 2022

3.6.2022

Úvodný príhovor Jána Letka ku konferencii „Šport a médiá 2022“

3.6.2022

PROGRAM konferencie Šport a médiá 2022

3.6.2022

Konferencia "Šport a médiá 2022"

3.6.2022

FAQ00052 - 40. Môže klub alebo zväz (zväzový predpis) podmieniť povolenie/vykonanie prestupu športovca do iného/nového klubu vykonaním úhrady výchovného materské...

1.3.2022

FAQ00053 - 39. K analýze uvedenej problematike boli použité nasledujúce predpisy a dokumenty: Zák. č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplne...

1.3.2022

FAQ00054 - 38. Futbalovému klubu v prípade zmluvy o príprave talentovaného športovca vzniká záväzok uhrádzať talentovanému športovcovi aj mzdu? V zákone o športe...

1.3.2022

FAQ00055 - 37. Zakladá samotný status amatérskeho športovca nejaké povinnosti pre športovú organizáciu alebo športovca? Nemyslím povinnosť zápisu do registra fyz...

1.3.2022

FAQ00056 - 36. Môže športovec do 15 rokov veku uzatvoriť so športovou organizáciou zmluvu o amatérskom vykonávaní športu?

1.3.2022

FAQ00057 - 35. Môže športovec do 15 rokov veku uzatvoriť so športovou organizáciou zmluvu o príprave talentovaného športovca?

1.3.2022

FAQ00058 - 34. Možno zmluvu o príprave talentovaného športovca v zmysle § 48 Zákona o športe uzatvoriť výlučne len so športovcom, ktorý je v čase uzatvorenia tej...

1.3.2022