34. Chcel by som sa spýtať, či môže byť dobrovoľník v športe, registrovaný na úrade práce, zároveň vykonávať dobrovoľnícku činnosť bez toho, aby bol vyradený z evidencie UPSVaR? Na základe mojich zistení, môže uchádzač vykonávať zárobkovú činnosť resp. byť v pracovnoprávnom vzťahu, ak trvanie tohto pracovnoprávneho vzťahu nepresiahne v úhrne 40 dní v kalendárnom roku. Avšak dobrovoľnícka činnosť nie je pracovnoprávny vzťah a dobrovoľník ani nedostáva príjem ale iba náhradu za stratu času.
Podľa § 9 ods. 2 písm. x) ZDP plnenia poskytované dobrovoľníkovi v súlade s § 6 ods. 2 písm. d) zákona o dobrovoľníctve sú oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby, rovnako náhrada za stratu času dobrovoľníka zapísaného v informačnom systéme športu (§ 8 ods. 1 písm. r) je oslobodená od dane z príjmov do výšky 500 euro/rok. Náhrady dobrovoľníka nie sú vyplácané na základe pracovnoprávneho vzťahu a nie sú náhradou príjmu zo závislej činnosti, takže vykonávanie dobrovoľníckej činnosti, pri ktorej sú dobrovoľníkovi vyplatené náhrady vyplývajúce zo zákona o dobrovoľníctve alebo zákona o športe nie je prekážkou evidencie na úrade práce, pretože sa nejedná o zárobkovú činnosť. Tieto náhrady nie sú uvádzané ani v daňovom priznaní dobrovoľníkov.

