31. Možno ustanovenie § 38 ods. 3 Zákona o športe vykladať v tom zmysle, že zmluvný vzťah založený zmluvou uzatvorenou podľa Zákona o športe so športovcom, ktorý je cudzím štátnym príslušníkom, automaticky zaniká aj skončením jeho oprávneného pobytu na území Slovenskej republiky podľa Zákona o pobyte cudzincov? A to napríklad pri skončení platnosti povolenia na prechodný pobyt, ktorý bol cudzincovi udelený, prípadne skončenia platnosti schengenských víz.
Vzťahuje sa ustanovenie § 38 ods. 3 Zákona o športe v plnom rozsahu aj na zmluvu o amatérskom vykonávaní športu (§ 47 Zákona o športe) a zmluvu o príprave talentovaného športovca (§ 48 Zákona o športe)?
Podľa § 38 ods. 3 zákona o športe:
„Zmluvný vzťah založený zmluvou o profesionálnom vykonávaní športu uzavretou so športovcom, ktorý je cudzincom alebo osobou bez štátnej príslušnosti, sa skončí dňom, ktorým sa skončí jeho pobyt na území Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu.“
V § 38 ods. 3 zákona o športe je uvedený osobitný režim skončenia zmluvného vzťahu založenom zmluvou o profesionálnom vykonávaní športu cudzinca, ktorý je viazaný na skončenie pobytu cudzinca na území Slovenskej republiky, respektíve skončenie oprávnenosti jeho pobytu. Ak teda cudzincovi na základe akejkoľvek právnej skutočnosti skončí oprávnenosť pobytu na území Slovenskej republiky, zmluvný vzťah založený zmluvou o profesionálnom vykonávaní športu zaniká ex lege.
Skončenie pobytu cudzinca na území Slovenskej republiky však musí byť definitívne. To znamená, že napríklad v prípade, ak cudzincovi uplynie platnosť povoleného pobytu počas konania o ďalšie povolenie prechodného pobytu alebo o obnovení prechodného pobytu, pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky je do rozhodnutia o udelení povolenia na prechodný pobyt považovaný za oprávnený (§ 31 ods. 8 a § 34 ods. 18 zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov).

