23. Hráč-študent bude hrať v družstve mužov najvyššiu súťaž. Podľa charakteru a rozsahu tejto športovej činnosti by s ním klub v zmysle ZoŠ mal uzatvoriť zmluvu o profesionálnom vykonávaní športu. Pokiaľ však s nami uzavrie zmluvu o profesionálnom vykonávaní športu, čo sa mne osobne javí ako jediné korektné riešenie podľa ZoŠ, bude si musieť platiť z tohto príjmu zdravotné poistenie, čím stratí výhodu statusu študenta. Preto by pre neho bola výhodná dohoda o brigádnickej práci študentov podľa Zákonníka práce.
OTÁZKA:
Nie je v rozpore so ZoŠ a ZP uzatvárať so ŠPORTOVCOM profesionálom zmluvy/dohody podľa Zákonníka práce?
Môžem nášho hráča študenta nepovažovať za profesionálneho športovca, ak všetkých jeho kolegov za profesionálnych hráčov považujem?
Ako odporúčate riešiť túto situáciu športovca študenta?
Zmluvu o brigádnickej práci študenta s ním podpísať je možné, ale bude mať status amatéra, kedže jeho hlavnou činnosťou je štúdium na vysokej škole. Nebude mat status profesionálneho športovca ako všetci jeho spoluhráči.
Toto riešenie je zákonom o športe upravené v § 4 ods. 4 písm. c) ZoŠ v spojení s § 223 ods.1 ZP.

