8. Môže byť dobrovoľníkom v športe napr. aj rodič, ktorý pomáha rozvážať deti na tréningy alebo inak svojou činnosťou podporuje športovú organizáciu?
K § 3 písm. a), § 6, § 80 ods. 7 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov
V zmysle § 6 ods. 1 zákona o športe sa za športového odborníka okrem iného považuje fyzická osoba vykonávajúca činnosť v športe, na ktorú sa v súlade s pravidlami súťaže a predpismi športového zväzu nevyžaduje odborná spôsobilosť. Takouto činnosťou v športe môže byť aj podpora športu. Je na rozhodnutí športového zväzu, aby v súlade s pravidlami súťaže a svojimi predpismi určil, kto sa bude považovať za športového odborníka v nadväznosti na konkrétnu činnosť v športe. To znamená, že ak športový zväz rozhodne, že rodič podporujúci športovú organizáciu určitým spôsobom sa považuje za športového odborníka, môže tento rodič v zmysle § 80 ods. 7 zákona o športe vykonávať činnosť športového odborníka ako dobrovoľník. Dodávame, že športová organizácia je vo vzťahu k športovým odborníkom vykonávajúcim činnosť na báze dobrovoľníctva povinná splniť si svoju zákonnú povinnosť, a to zapísanie určených údajov do informačného systému športu.

